Vietä aikaa luonnossa geokätköillen

Google kartta

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat hyväksi ihmiselle. Luonnossa reippailu auttaa palautumaan työstressistä, unohtamaan kotityöt sekä pitämään mielen lisäksi myös kropan kunnossa. Ulkoileminen lisää tutkitusti ihmisen hyvinvointia, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. On tutkittu, että pienikin ulkoileminen päivittäin riittää parantamaan omaa terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentämään esimerkiksi sellaisia negatiivisia tunteita, kuten vihaa ja ahdistusta. Luonnon helmassa ihminen myös väistämättä rentoutuu. Ulkoilun hyötyjen saavuttamiseksi ulkona ei ole pakko viettää paljon aikaa päivittäin, vaan pienikin hetki voi todella riittää monien näiden hyötyjen saavuttamiseen. Pitkien metsäretkien sijasta voi siis yrittää käydä nopeasti luonnon keskellä esimerkiksi työmatkan tai kauppareissun yhteydessä. Vaikutukset ovat tällaisesta pienestäkin käynnistä jo todella positiiviset. Luonnossa liikkuminen ja oleilu lisää myös ihmisen sosiaalista hyvinvointia, vaikka monet saattavatkin mennä metsään nimenomaan siksi, että on tarve rauhoittua yksin. Toiset ovat liikkuneet luonnossa aina, eivätkä osaa edes kuvitella elämää ilman luonnon läheisyyttä. Kaikille luonnossa liikkuminen ei kuitenkaan välttämättä ole ennestään tuttua.

Vaikka ulkoilu luonnossa tuntuisi hieman vieraalta, kannattaa sitä ehdottomasti lähteä kokeilemaan, jo pelkästään sen positiivisten vaikutusten takia. Mukaan voi pyytää esimerkiksi ystävää tai tuttua, joka olisi jo vähän tottuneempi ja kokeneempi luonnossa liikkuja. Tällä tavoin voi pyrkiä varmistamaan sen, ettei ainakaan eksy heti ensimmäisellä kerralla. Luonnossa voi harrastaa monenlaisia asioita ja oikeastaan vain mielikuvitus on tässä rajana. Vuodenajasta riippuen, ulkona voi esimerkiksi lenkkeillä, hiihtää, suunnistaa tai patikoida. Metsään voi mennä myös kahvikupposen kanssa kuuntelemaan luonnon ääniä ja erityisesti kesäisin ihastelemaan sen vihreyttä ja virkistävää tuoksua lempeän sadekuuron jälkeen. Myös sienestys ja marjastus ovat mukavaa puuhaa luonnon helmassa, oli sitten liikkeellä yksin tai jonkun kanssa. Yksi jatkuvasti suosiotaan kasvattava, luonnossa harjoitettava harrastus on geokätköily. Geokätköily on harrastus, joka tempaisee helposti mukaansa ja se onkin oivallinen tapa aloittaa aktiivinen luonnossa liikkuminen.

Mitä on geokätköily?

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa geokätköjä etsitään yleensä maastosta. Vaikka geokätköilyssä käytetään nykyään paljon hyödyksi älypuhelimia, ei kyseessä suinkaan ole uusi ilmiö. Tyypillinen geokätkö on vedenpitävä rasia tai purkki, jonka sisällä on kynä ja lokikirja, johon kätkön löytäjä voi lisätä nimensä tai nimimerkkinsä sekä päivämäärän, jolloin on kätkön löytänyt. Näiden lisäksi se usein sisältää geokätkötiedotteen, jossa kerrotaan lyhyesti harrastuksesta. Geokätkö tulee löytämisen jälkeen laittaa samalle paikalleen seuraavia geokätköilijöitä varten. Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kuvauksessa, joka julkaistaan jollain harrastukseen liittyvällä nettisivustolla. Näitä sivustoja on olemassa useita erilaisia, joita ylläpitävät eri tahot. Siten mitään varsinaisia virallisia sääntöjäkään lajiin liittyen ei ole olemassa, vaan jokaisella sivustolla on omat sääntönsä, jotka voivat poiketa toisistaan. Kuvauksessa voi varsinaisten ohjeiden lisäksi olla myös taustatietoa kätkön sijaintipaikasta tai lisävihjeitä helpottamaan kätkön etsimistä. Kätkötyyppejä on erilaisia ja joihinkin kätköihin voi liittyä jokin tehtävä, joka tulee ensin ratkaista, jotta kätkön etsijä saa koordinaatit kätkön sijaintipaikkaan. Geokätköjä on piilotettu moniin erilaisiin paikkoihin ja niiden etsiminen saattaa vaatia jonkinlaisia erätaitoja ja -varusteita. Niiden tulee kuitenkin lähtökohtaisesti sijaita yleisellä alueella, jolla jokainen voi vapaasti liikkua. Kätköjä ei saa piilottaa siten, että niistä aiheutuu vahinkoa ympäröivälle luonnolle ja kätkön sijainnin tulee olla sellainen, ettei sen hakeminen riko Suomen lakia. Kätkö voi sisältää myös joitakin vaihtotavaroita tai kätköstä toiseen matkustavia niin sanottuja reissaajia.

Miksi kokeilla geokätköilyä?

Geokätköily Norjassa

Geokätköily on hauskaa ja mukaansa tempaavaa tekemistä, ja se sopii jokaiselle ikään katsomatta. Geokätköjen etsiminen on jännittävää ja mielenkiintoista puuhaa ja kätköjen perässä tulee helposti kuljettua pitkiäkin matkoja erilaisissa maastoissa. Harrastuksen avulla luonnossa liikkuminen alkaa tulla pikkuhiljaa tutuksi ja voi kokea hyvää fiilistä sekä onnistumisen tunteita aina löytäessään uuden kätkön. Voisi sanoa, että geokätköily on hyvän mielen harrastus. Se on myös mukavaa yhteistä tekemistä esimerkiksi pariskunnille tai vanhemmille ja lapsille. Kätköjen etsiminen ja niiden löytäminen voivat luoda mukavia yhteisiä muistoja, joille voidaan yhdessä jälkikäteen nauraa tai niitä hymyissä suin muistella. Toki geokätköily on hauskaa ajanvietettä ihan yksinkin ja sen parissa pääsee varmasti näkemään hienoja paikkoja ja maisemia sekä rauhoittumaan kauniin ja virkistävän luonnon keskelle.