Nikotiinipussien plussat ja miinukset

Nikotiinipussit

Nikotiinista tulee ensimmäisenä mieleen tupakka, mitä ei enää saa pitää kaupoissa esillä. Nikotiinikorvaustuotteita saa pitää esillä. Niitä ovat esimerkiksi nikotiinipurkat, nikotiinilaastarit ja nikotiinisuihkeet. Niiden avulla on tarkoitus päästä vähän kerrallaan eroon nikotiiniriippuvuudesta, mikä on muuten yhtä voimakas kuin heroiiniriippuvuus. 

Muita nikotiinia sisältäviä tuotteita ovat sähkötupakat, nuuska ja nikotiinipussit. Nikotiinipussi on melko uusi tulokas. Sitä kutsutaan myös nikotiininuuskaksi. 

Nuuskaa on ollut hankala saada korona-aikana, sillä ruotsinlaivoilla ei ole voinut seilata entiseen malliin. Nuuskan hinnan pimeillä markkinoilla kerrottiin kaksinkertaistuneen koronakeväänä. 

Nikotiininuuskassa ei ole lainkaan tupakkaa, joten sitä voi ostaa Suomestakin. Moni tilaa parhaat nikotiinipussit netistä. Esimerkiksi Tallinnasta saa nikotiininuuskaa, missä on nikotiinia jopa 50 mg, kun taas Suomessa myytävässä Zonnicissa nikotiinia on tästä vain pieni osa (2–4 mg). Jos aikoo tilata nikotiininuuskaa netistä, pitää olla tarkkana, sillä silloin voi syyllistyä lääkerikokseen. Artikkelin lopussa kerromme lisää nikotiinipussien tuomisesta ulkomailta. 

Nikotiinipussien plussat

Nikotiinipussien käyttämisessä on joitain hyviä puolia, eiväthän ne muuten olisi niin suosittuja nuorten (myös nuoren naisten) keskuudessa:

  • Nikotiinipussi tuo välittömän helpotuksen nikotiinin himoon
  • Nikotiinipussia ei aiheuta hajuhaittoja, kuten tupakoiminen 
  • Nikotiinipussin käyttäjän keuhkoihin ei kulkeudu häkää ja tervaa
  • Nikotiinipussia voi käyttää huomaamattomasti
  • Ainakin Ruotsissa myydään nikotiinipusseja monissa eri mauissa (kuten raparperinmakuisina)

Nikotiinipussien miinukset

Nikotiinipusseissa on ikävä kyllä myös huonoja puolia. Nikotiinipussien haittapuolet eli miinukset liittyvät niiden sisältämään nikotiiniin. Nikotiinipussissahan voi olla paljon enemmän nikotiinia kuin tupakassa, joten ne voivat koukuttaa jopa tupakkaa helpommin.

Nikotiinipussien huonot puolet:

  • Nikotiinipussi uhkaa käyttäjänsä terveyttä
  • Nikotiinipussi voi heikentää aivojen kehitystä
  • Nikotiinipussiin liittyy myrkytysvaara
  • Nikotiinipussi aiheuttaa riippuvuutta
  • Nikotiinipussien tuominen ulkomailta voidaan tulkita rikokseksi 

Nikotiinipussi uhkaa käyttäjänsä terveyttä

Nikotiinipussissa ei ole lainkaan tupakkaa, mutta siinä voi olla vaarallisen paljon nikotiinia. Jos nikotiinipussissa on esimerkiksi 50 milligrammaa nikotiinia, saat yhdestä pussista monen tupakan verran nikotiinia.

Nikotiinin käyttäminen altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, erilaisille syöville ja muun muassa kakkostyypin diabetekselle. Nikotiini voi myös heikentää verenpainelääkkeiden vaikutusta. 

Nikotiinipussi voi heikentää aivojen kehitystä

Nikotiinipussit ovat erityisen haitallisia nuorille ja lapsille, joiden aivot ovat vasta kehittymässä. Nikotiini voi vaikuttaa keskittymiskykyyn ja oppimiseen. Nikotiini lisää riskiä ADHD:n syntymiseenkin. Aikuisen aivot ovat jo kehittyneet, mutta nikotiini muokkaa mielihyväkeskusta niin, että mielihyvähormoni dopamiinin erittymiseen vaaditaan aina vain suurempia annoksia nikotiinia.

Nikotiinipussiin liittyy myrkytysvaara

Siihen on syynsä, että Suomessa myytävissä nikotiinipusseissa on vain 2–4 mg nikotiinia. Kannattaa muistaa, että nikotiinipussit (eli nikotiininuuska) on tarkoitettu tupakasta vieroittumiseen. Tuossa prosessissa on tarkoitus vähän kerrallaan vähentää päivittäistä nikotiiniannostaan (ellei sitten lopeta kertaheitolla, mikä on mahdollista, mutta erityisen vaikeaa). Nikotiinipusseihin, joissa on vain pieni määrä nikotiinia, ei liity myrkytysvaaraa – ainakin niin kauan, kun käyttäjä on täysikasvuinen.

Ulkomailla myytävissä nikotiinipusseissa voi olla 50–yli 200 mg nikotiinia, ja tällainen kerta-annos voi olla aikuisellekin tappava määrä, saati sitten lapselle. 

Nikotiini on loppujen lopuksi myrkky. Lievän nikotiiniyliannostuksen oireisiin kuuluu pahoinvointi, hikoilu, heikotus ja sydämentykytys, mutta pahimmillaan yliannostus voi viedä hengen. 

Nikotiinipussi aiheuttaa riippuvuutta

15-vuotiaat ja sitä nuoremmat lapset ovat erityisen herkkiä nikotiinille. Kun vielä ottaa huomioon nikotiininuuskan suuren nikotiinipitoisuuden, voi voimakas riippuvuus syntyä jo ensimmäisellä kokeilukerralla. 

Nikotiinipussien tuominen ulkomailta voidaan tulkita rikokseksi 

Matkailija

Jos et voi antaa lääkärin reseptiä ulkomailta tuomillesi nikotiinipusseille, voidaan sinua syyttää lääkerikoksesta tai salakuljetuksesta. Tulli päättää, rankaiseeko se sinua takavarikoimalla tuotteet, vai aloitetaanko asiasta rikostutkinta. Lääkerikoksesta voidaan tuomita sakkoihin, mutta myös vankilaan. 

Miten sitten on mahdollista, että jotkut käyvät jatkuvasti Ruotsissa tai Virossa ostamassa nikotiininuuskaa?

Luvallisen maahantuonnin raja on 4 milligramman nikotiinipitoisuudessa per annospussi – tällaisia nikotiinipusseja voit tuoda Suomeen ETA-maista (kuten Ruotsista) 12 kuukauden henkilökohtaista käyttöä vastaavan määrän. Tämä tarkoittaa noin 8500 annosta – siis satoja rasioita. 

Jos aiot tilata nikotiinipusseja netistä, ota selvää maksimitilausmääristä ja muista ehdoista, jotta tilaus hoituisi kaikin puolin laillisesti ja ongelmattomasti. Maksimitilausmäärä on tällä hetkellä 108 rasiaa, eli kolmen kuukauden käyttöä vastaava määrä.