Opeta lapsesi ekologiseksi!

Perhe

Lapsi oppii ja seuraa sekä kopio vanhempiaan ja heidän tekemisiään. Koti on siis se paikka missä lapsi oppii mitä on oikein ja mitä väärin tehdä. Etenkin arkipäiväisillä valinoilla on suuri merkitys.

Nykypäivänä ekologisuus on hyvin tärkeää, tuhoamme kokoajan rakasta planeettamme, emmekä edes tajua sitä tai jaksa välittää vaikka tiedämme tekevämme hallaa.

Jätteiden kierrätys

Ehkä yksi jokapäiväinen asia, mikä kannattaa opettaa lapselle mahdollisimman varhain, on kierrätys ja sen merkitys ympäristölle. Kertokaa lapselle mitä se tarkoittaa ja miksi niin tehdään. Näin hän tulee ymmärtämään sen tärkeyden jo mahdollisimman varhaisessa elämänvaiheessa. Opetelkaa eri jäteastiat ja viekää roskia yhdessä. Anna lapsen vaikka itse päätellä mihin kierrätysastiaan mikäkin asia kuuluu.

Täältä löydät Suomen kaikki kierrätys-ja lajittelupisteet:https://www.kierratys.info

Muu kierrätys

Kierrättämisestä voidaan tehdä kivaakin, esimerkiksi voimme opettaa lapsille, että kaikkea ei tarvitse heittää pois, vaan ne voidaan laittaa hyötykäyttöön. Opettakaa tämä vaikka askartelun muodossa. Tehkää vaikka pilttipurkeista kauniita joululyhtyjä.

Kierrätystä voi myös opettaa kirpputorien muodossa. Käykää perheenä yhdessä ostamassa kirpputoreilta tarvittavat asiat, ennen kuin menette kauppaan niitä hakemaan jos kirppari kierros ei tuota tulosta. Voitte myös varata pöytää kirpputorilta, ja ottaa lapsen mukaan laittamaan pöytää ja selittää hänelle miksi se on hyvä asia myydä omat vanhat pois, mutta ne voivat olla jollekin toiselle tarpeen.

Ruoka, suosi luomua

Ruokaa ostaessa, kerro lapsellesi, mitä ostatte ja miksi. Jos suositte luomua, joka on hyvä juttu, kerro miten se eroaa siitä tuotteesta joka ei ole luomua. Tehkää laadukasta ruokaa, joka on terveellistä, mutta täyttävää. Hyödyntäkää satokasviksia joita saa halvalla sesonkiaikaan.

Älä osta turhaa

Osta vaan sitä mitä tarvitsette, ja juuri mahdollisesti kirpputoreilta. Etenkin lastenvaatteet kannattaa ostaa kirpputorilta ja viedä sinne myyntiin, sillä ne eivät ehdi kauaa olla ainakaan pienempien lasten päällä kunnes ovat jo pieniä. Isommille lapsille voi olla jo hankalampaa, sillä he rymyävät ulkona enemmän ja kuluttavat vaatteita nopeampaan tahtiin. On hyvä kertoa lapselle, että ei kannata tuhlata rahaa turhaan.

Helpottaa huomattavasti lapsen tullessa teini-ikään, jolloin suurimmat ulkonäkö ja muut paineet ovat aiheellisia. Elämme niin materialistisessa maailmassa, jossa nuoret saavat syyn kiusata toisia sen takia että hänellä ei ole niitä uusia Vansin tennareita tai Michel Korsin laukkua. On aivan turha ostaa sellaista mitä ei oikeastaan edes tarvitse, vain sen takia koska kaikilla muilla on jotain. Eikö ole parempi erottua massasta? Paljon parempi on olla oma itsensä eikä kopio kaikista muista.

Uusiutuvat energianlähteet

Kannattaa muistuttaa lasta jo pienestä asti, kuinka sähkö kuluttaa maapalloa ja kuinka ei kannata aina mennä siitä, mistä aita on matalin. Vaikka jostain saattaisi saada edullisimman sähkösopimuksen, kannattaa miettiä onko se ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Kun lasta opettaa tähän nuoresta asti, tekee hän varmasti ekologisimmat ratkaisut vanhempana!

Autoilu ja liikenne

Suosikaa julkisia ajoneuvoja. Autot saastuttavat ilmaa äärimmäisen paljon, joten olisi hyvä jos lapsi opetetaan julkisten kulkuneuvojen käyttöön varhain. Jos taloudessanne ei edes ole autoa, lapsi ei voi siihen tottuakaan. Kävelkää myös mahdollisimman paljon jos välimatkat ovat kohtuullisia. Pyörää kannattaa myös suosia, se on hyvä vaihtoehto koulumatkoille, niin kauan kun lunta ei ole massa.

Muut asiat

Suosikaa kirjastoa. Lapsille on kiva lukea tai kannustaa heitä lukemaan, mutta älä turhaan osta kirjoja kotiin, jotka vaan keräävät pölyä. Kirjat ovat uutena hurjan kalliita, ja niitä luetaan yleensä sen yhden kerran.

Kirjastoista voit lainata niin usein kirjoja kuin haluat ja palauttaa ne sinne luettuasi. Jos kirja oli mieluinen niin voit lainata sen useamman kerran, tai sitten ostaa sen kotiin jos tiedät että sitä luetaan vielä monta kertaa. Kannattaa kiertää ensin läpi muutama kirpputori, jos kirja löytyisi sieltä edullisesti.